MajEr był pierwszym z minibrowarów uruchomionych w 2011. Moment ten nastąpił 28 marca, a zaszczytną funkcję piwowara objął tu Michał Grossmann, znany poprzednio z gdańskiej Brovarnii. Oprócz osoby piwowara jest więcej podobieństw między tymi minibrowarami. Po pierwsze, do warzenia wykorzystuje się urządzenia i technologię niemieckiej firmy Kaspar Schulz. Kadzie w obydwu miejscach mają podobne wybicie czyli 10 hl. Drugim wspólnym mianownikiem jest to, że rzeczywiście są to browary restauracyjne. Próżno tu szukać salki z drewnianymi ławami. Na stołach na klientów czekają sztućce oraz kieliszki do wina.

Na szczęście zawsze jest możliwość niezobowiązującego delektowania się miejscowymi specjałami przy barze. Do wyboru są jasne, ciemne oraz pszeniczne, prócz tego warzone sezonowo piwo w typie koźlaka czy marcowego. To ostatnie urzekło mnie swoją nieortodoksyjnością. Przez swą wyrazistą goryczkę i owocowość stanowiło przyjemną odmianą dla nużącego standardu  krajowych piw pozbawionych solidnej porcji chmielu. Na „deser” zaś otrzymujemy piwo ciemne z dodatkiem słodu wędzonego o zdecydowanie wytrawnym charakterze. Wielkie słowa uznania należą się MajErowi za to, że nie ogranicza się do piw i receptur dostarczonych przez Kaspara, ale oferuje piwa unikatowe nie tylko w skali regionu, ale też i kraju.

Piwo: Jasne, Pszeniczne, Ciemne, Koźlak (sezonowo), Marcowe (sezonowo), Pszeniczne miodowe (sezonowo)

MajEr, Gliwice, Studzienna 8

www.minibrowarmajer.pl

Recenzje na browar.biz

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

2 komentarze »

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.